Aktuelt
Fagerlunden kuttet en tredel av klimagassutslippene
Fagerlunden på Bekkestua skulle kutte klimagassutslippene med 25 prosent. Takket være smarte materialvalg, effektiv fjernvarme og en rekke andre detaljer, endte prosjektet med et klimakutt på hele 32,4 prosent.
Etter en byggeperiode på to år fikk beboerne i Fagerlunden nøkkelen i hånda sommeren 2024. Samtidig fikk de nyheten om at boligprosjektet de flytter inn i, overgikk sine egne klimaambisjoner:
Klimagassutslippene fra byggeplass, materialer, og energien som kreves i driftsfasen er på 32,4 prosent – et betydelig større kutt enn ambisjonen på 25 prosent som ble vedtatt ved byggestart.
De største reduksjonene kommer fra fjernvarmeleveransen samt utslipp fra produksjonen av materialene i byggene. Prosjektet har også redusert materialmengden gjennom hele prosjekteringsprosessen, fra skissefase til ferdigstilt detaljprosjektering.
Optimalisering av bærekonstruksjonen og klimaskallet har for eksempel ført til redusert bruk av både stål og isolasjon. Dette er et resultat av et effektivt, tverrfaglig samarbeid for å kutte både kostnader og utslipp.
Et prosjekt med høy bokvalitet, grønne omgivelser og en bærekraftig byggeprosess
Fagerlunden ligger sentralt like ved Bekkestua sentrum med kort vei til kollektivknutepunktene. Prosjektet er tegnet av anerkjente Kristin Jarmund Arkitekter/Nordic Office of Architecture og består av 54 leiligheter fra om lag 50 til 163 kvm, fordelt på tre bygg.
Det har fått et flott, arkitektonisk uttrykk med fasade av vakkert, værbestandig skjermtegl, og prosjektet er en kombinasjon av høy bokvalitet, grønne omgivelser og en bærekraftig byggeprosess. Fokuset har hele tiden vært rettet mot å bevare deler av den naturlige vegetasjonen som i dag omringer området, samt mot energieffektivitet og gode, klimasmarte materialvalg.
– Vi har hele veien vært opptatt av at dette skal bli et flott prosjekt, både for boligkjøperne som skal bo i det, og for naboene rundt. Fagerlunden er et attraktivt område rett ved Bekkestua, og vil ha alle fasiliteter i umiddelbar nærhet. Vi mener vi har bidratt til et ytterligere løft på et sentralt område, og ser at vi har truffet markedet godt, sier Per Lunke, prosjektsjef for boligutvikling i Skanska.
En reduksjon i klimagassutslipp takket være gode materialvalg
Prosjektet har hatt ambisiøse mål om miljøsertifiseringen BREEAM-NOR Excellent, som det første boligprosjektet på dette nivået i Norge.
Reduksjonen i klimagassutslipp på 32,4% er sammenlignet med Skanskas referanser fra 2015, som er utgangspunktet for klimakutt-beregningene Skanska gjør for å innfri kravene i Parisavtalen.
– Vi ser at hele bransjen jobber med å forbedre sine miljøprestasjoner. Dette gir også gevinst i våre prosjekter, blant annet ved at materialene får dokumentert lavere utslipp. I tillegg prøver vi i Skanska stadig ut nye materialer. Skjermtegl er et godt eksempel og er det mest unike med prosjektet. Med denne skjermteglen i fasaden får vi blant annet redusert klimagassutslipp, en lang levetid, og den er demonterbar og ombrukbar ved en eventuell nedmontering, sier Inès Carlton, seniorrådgiver i Skanska Teknikk.
– Bygget forsynes også av fjernvarme med lavt klimagassutslipp som bidrar positivt til utslippsreduksjonen. Denne typeenergiforsyning og utviklingen i materialproduksjon er svært positiv for oss, og med enda flere tiltak i de neste prosjektene, forventer vi at Skanska vil kunne møte sine ambisiøse mål om klimagassreduksjon, legger Carlton til avslutningsvis.
Se boligprosjektet Fagerlunden.