Aktuelt

Fagerlunden oppnår BREEAM Excellent-sertifisering

DJI 0422 Enhanced NR

Som et av Norges aller første boligprosjekter har Fagerlunden på Bekkestua nå blitt miljøsertifisert som BREEAM Excellent. Smarte, klimavennlige materialvalg bidro til at prosjektet kom opp til et så høyt nivå.

Fagerlunden skiller seg ut ved første blikk: Det flotte, arkitektoniske uttrykket med fasade av vakker og værbestandig skjermtegl er signert anerkjente Kristin Jarmund Arkitekter/Nordic Office of Architecture.

At prosjektet nå også er miljøsertifisert til BREEAM Excellent-nivå, betyr at Fagerlunden innfrir en lang rekke av meget strenge kriterier fra Europas ledende sertifiseringsordning på dette feltet.

Det nylig ferdigstilte boligprosjektet kombinerer dermed høy bokvalitet, grønne omgivelser med bærekraftige løsninger. Per Lunke er prosjektsjef for boligutvikling i Skanska, og ser på BREEAM Excellent-sertifiseringen som en fin bekreftelse på at Fagerlunden-prosjektet har tatt kloke, fremtidsrettede valg.

DJI 0516

Felles fokus på kunde og kvalitet

– Det har vært svært viktig for oss å bevare deler av den naturlige vegetasjonen rundt boligen, samt å sikre energieffektivitet og gode, klimasmarte materialvalg, sier Per Lunke, prosjektsjef for boligutvikling i Skanska.

– Det at vi oppnådde nok poeng til å innfri Excellent-kravet, er et resultat av prosjektets felles fokus på kunde og kvalitet i leveransen. Det handler også mye om at vi la ned litt ekstra arbeid i dokumentasjon av det vi uansett gjør. Og en sertifisering på et så høyt nivå er et viktig signal til både kunder og partnere om at vi i Skanska arbeider seriøst for å nå våre høye klima-ambisjoner, sier Lunke.

Maiken Jeanette Andersen er seniorrådgiver i Skanska Teknikk, og har jobbet tett med BREEAM-sertifiseringen av Fagerlunden.

    DJI 0540

Smarte grep reduserte materialbruken

– De største klimagass-reduksjonene i prosjektet kommer fra fjernvarmeleveransen, og fra valg av materialer med lave utslipp fra produksjonsprosessen. Fagerlunden har i tillegg greid å redusere materialmengden gjennom hele prosjekteringsprosessen, fra skissefase til ferdigstilt detaljprosjektering, forteller Andersen.

Ett eksempel på dette er hvordan både bærekonstruksjonen og klimaskallet er blitt optimalisert, noe som reduserte mengden av både stål og isolasjon. Dette er et resultat av et effektivt, tverrfaglig samarbeid for å kutte både kostnader og utslipp.

– I Skanska prøver vi også stadig nye materialer, og der er skjermtegl et godt eksempel. Dette materialet gir ikke bare fasaden et unikt uttrykk, det gir oss også redusert klimagassutslipp, en lang levetid, og den er i tillegg demonterbar og ombrukbar ved en eventuell nedmontering, sier Andersen.

Les mer om boligprosjektet Fagerlunden her.