Aktuelt

Gleder seg til å bo i energismarte Powerhouse

GARTNERSLETTA STILL 04

Når Ann Lisbeth og Arve flytter inn i Powerhouse Lade, går de fra en vedlikeholdskrevende enebolig og rett over til en lettstelt og svært energieffektiv leilighet.

Ann Lisbeth Bye og Arve Solheim bor i dag på Tiller like sør i Trondheim, i en stor enebolig over tre etasjer. Strømutgiftene står i stil med størrelsen, og vedlikeholdsbehovene dukker stadig opp. Derfor begynte de å sysle med tanken på noe nytt.

– Men vi hadde nok ikke sett for oss at vi i en alder av 50 pluss skulle kjøpe oss leilighet. Men da vi begynte å kikke og så prospektet fra Powerhouse Lade på Gartnersletta, så falt vi pladask, forteller Arve. Og da gikk det ganske fort.

– Det tok bare fjorten dager fra vi begynte å være aktive i markedet, og til handelen var gjort! Jeg gleder meg til å flytte inn i en mindre leilighet og klare meg med færre ting, sier Ann Lisbeth.

Beliggenheten på Gartnersletta var perfekt, men dette var ikke den eneste årsaken til at paret fra Tiller nå ser fram til å få adresse på Lade.

– En av hovedgrunnene til at vi ble fascinert av Gartnersletta, er jo at dette er verdens første Powerhouse for bolig. Konseptet er at man utnytter de energikildene som faller på huset naturlig, som sol og jordvarme – slik at bygget produserer mer strøm enn det faktisk forbruker. Dette mener vi er fremtidens måte å bygge på, konstaterer Arve Solheim.

    GARTNERSLETTA STILL 01

Verdens første Powerhouse-boliger på Gartnersletta!

På den gamle gartneritomta ved Ladetorget skal det skje mye spennende i tiden fremover. Gartnersletta skal bestå av 200 grønne leiligheter i det som skal bli et helt unikt boligprosjekt med store ambisjoner.


Rut Anita Brensholm er assisterende prosjektleder i Skanska Eiendomsutvikling, og er glad for å kunne ønske Ann Lisbeth og Arve velkommen til det nye nabolaget som står ferdig til innflytting i perioden juni til august 2024.

– Dette er jo et miljøprosjekt av dimensjoner, konstaterer Brensholm. Selv har hun kontor i Powerhouse Brattørkaia, et helt uvanlig kontorbygg som produserer mer energi enn det bruker i løpet av byggets levetid.

Spisskompetansen på klimavennlig bygging som Skanska har utviklet gjennom flere Powerhouse-prosjekter, skal nå for første gang overføres til boligmarkedet.

– Det er viktig for oss å sette et minst mulig fotavtrykk, både med tanke på framtida og de høye miljøambisjonene vi har i Skanska. Vi har satt oss svært ambisiøse mål om å kutte klimagassutslippene våre med 70 prosent innen 2030 og være klimanøytralt selskap i 2045. Powerhouse Lade er et naturlig steg i den retningen, sier Brensholm.

Ann Lisbeth og Arve er miljøbevisste boligkjøpere som legger vekt på klimaperspektivet, men setter også pris på at Skanska ikke har senket kravene til de andre kvalitetene i prosjektet.

    Skanska Gartnersletta Leil A308 Stue Kjoekken vinkel 1 v6 3 Destate no

De har valgt en luftig fireroms leilighet i andre etasje, med en stor terrasse som ligger vendt mot sørøst. Det betyr sol fra morgen til kveld. Ann Lisbeth er glad for at sosial bærekraft også er en del av Powerhouse Lade på Gartnersletta.

– De uteområdene som er planlagt for fellesskapet, virker helt unike. Her er det opplegg for å bli bedre kjent med naboer, ved at du kan melde deg på ulike aktiviteter sammen med andre beboere gjennom Heime-appen, og det ser jeg virkelig fram til.

Arve liker også idéen om et felles samlingspunkt midt på tunet:

– Jeg er spent på det felles drivhuset inne på uteområdet, det kan by på mange spennende muligheter. Der kan man jo sette seg sammen med både naboer og venner og se fotballkamp, for eksempel. En annen ting jeg ser på som både innovativt og sprekt, er at Skanska legger opp til bildeling og sykkeldeling. Det lille behovet vi fremdeles vil ha for biltransport, det vil bli veldig godt dekket gjennom fellesordningene som huset byr på.