Aktuelt

Helt ny bolig ble et strømsmart valg

01 skanska avenyvest GA045553

Da Per Øyvind og kona Ann-Kristin flyttet fra enebolig til ny leilighet, reduserte de boarealet med 25 prosent – mens energibruken gikk ned hele 42 prosent.

– Vi har fått en merkbar reduksjon i energiforbruket, takket være at vi nå bor i et helt nytt og langt mer energieffektivt bygg enn eneboligen vi kom fra, forteller Per Øyvind Iversen.

    01 avenyvest 0006

Det er halvannet år siden de to flyttet inn i toppetasjen på Aveny Vest i Lillestrøm, som var Skanskas første miljøsertifiserte boligprosjekt. Dermed gikk de fra 213 til 160 kvadrat, men strømbruken krympet betydelig mye mer enn arealet.

Fra 25 800 til 14 900 kWh i året

– Det siste året før vi flyttet fra eneboligen, brukte vi 25 800 kWh. Når vi summerer det siste året i den nye leiligheten, er tallet 14 900 kWh. Det fordeler seg på 5 400 kWh i strøm, og 9 500 kWh i fjernvarme til gulv og varmtvann. 42 prosent ned er en merkbar reduksjon, ikke minst med strømprisene vi har hatt nå.

Men da ekteparet flyttet inn i Aveny Vest i 2021, hadde ennå ikke strømprisene skutt så brutalt til værs. Derfor var ikke redusert energibruk den viktigste grunnen til at de ønsket å kjøpe en helt ny bolig framfor en eldre bolig.

– Det var alle de andre fordelene som sto øverst på vår liste, ikke minst redusert vedlikehold og forutsigbare kostnader. Det føltes som en lettelse å slippe alt det ekstra arbeidet, inkludert hagestell og snømåking, som følger med det å eie en enebolig. For oss var det også viktig at den nye leiligheten lå fint plassert, med lite innsyn på en takterrasse som var vestvendt og med flott utsikt.

    01 skanska avenyvest 045537

Lever av å investere klokt

Det skal sies at Per Øyvind og Ann-Kristin ikke er helt gjennomsnittlige boligkjøpere: Også arbeidshverdagen deres handler om å gjøre kloke investeringer i eiendom, og å forvalte dem godt.

– Det stemmer at vi er litt over gjennomsnittet interessert i eiendom, og selv driver med utleie av leiligheter i Lillestrøm og på Jessheim. Og siden 2017 har vi utelukkende investert i leiligheter som ligger i nyere bygg, forteller Ann-Kristin.

Selv om dere kunne fått flere kvadratmeter pr krone i et eldre bygg?

– Ja, for selv om en eldre bolig kan ha en attraktiv kvadratmeterpris, må man alltid være forberedt på at det kan komme store, dyre og uforutsette investeringer. Vi har selv erfaring fra mange års drift av en gammel bygård i Oslo. Så vårt råd til alle som skal vurdere en ny eller en eldre bolig opp mot hverandre, er å ha søkelys på hva som trengs av fremtidig vedlikehold. Dette er noe som ofte kan føre til en betydelig økning av felleskostnadene på sikt.

Ville gjort det samme i dag

– Når vi også privat valgte å kjøpe en ny bolig framfor en brukt, fikk vi i tillegg fordelen av at feil og mangler som kan oppstå de første fem årene, ofte dekkes av garanti fra utbygger.

    01 skanska avenyvest 045613

Når dere ser på eiendomsmarkedet i dag, der mange preges av usikkerhet: Hvordan ville dere vurdert et boligkjøp nå?

– Vi ville valgt det samme i dag, konkluderer Per Øyvind.

– Vi ville kjøpt en ny bolig som ligger sentralt, og i gangavstand fra knutepunkt for bane og buss, slik som her i Aveny Vest. Vi tror eiendomsverdien vil holde seg bedre for en slik bolig, men det å spå i eiendomspriser er ikke enkelt. Det betyr at alle som kjøper må sette seg godt inn i både informasjon om leiligheten man kjøper og fremtidsutsiktene for området hvor boligen ligger.


Vurderer du å bytte ut eneboligen din?

Vi har mange nye og spennende boligprosjekter


FAKTA: Nye boliger = smartere økonomi

  • De siste femten årene har strengere forskriftskrav bidratt til å øke kvaliteten på nye boliger betydelig. Når Skanska i tillegg miljøsertifiserer alle sine nye boligprosjekter etter BREEAM-NOR-standarden, får du som boligkjøper enda flere fordeler.

  • Nye boligbygg som Aveny Vest er tettere enn gamle, så varmelekkasjer er redusert til et minimum. Høyere krav til balansert ventilasjon bidrar til varmegjenvinning, og en mer effektiv varmtvannsberedning reduserer strømkostnadene ytterligere.

  • Sammenlikner du energibruk i en helt ny bolig fra 2022 med med en typisk 20-30 år gammel bolig, vil energibesparelsen i snitt være mer enn 50 prosent, beregnet ut fra data som brukes i energimerking av eldre bygg.