Aktuelt

På Ensjø bor du midt i byen

Skanska leiligheter VARIO 2064 04 SKA e 05 Playground R01

Til sommeren står 94 leiligheter klare for innflytting i Vario midt på Ensjø torg. Det tidligere næringsområdet er i dag et levende nabolag for folk i alle aldre. – Jeg er glad for å ha vokst opp her, fastslår Dino (18). Se film fra nabolaget lengre ned i saken.

    FG0

Vi slo følge med Dino Juhas på en rundtur i hans eget nabolag, for å finne ut mer om forvandlingen som har skjedd på Ensjø.

Knapt et steinkast unna T-banestasjonen møter vi Mona Hovland Jakobsen i hennes leilighet. Hun er nærmeste nabo til Vario og flyttet fra Tøyen for å ha gode turmuligheter i nærheten for lufteturer med hund.

– Å komme seg rundt kan vel ikke bli lettere, forteller Mona. Jeg har bodd på forskjellige steder i Oslo i lang tid og setter stor pris på livet på Ensjø. Her er det mange trivelige folk. Det er rent og pent her og et fint nabolag som stadig blir bedre.

    DINO KORT 1 1 10

Se film fra nabolaget

Et godt sted å vokse opp

At det er skjedd mye utvikling på Ensjø har flere bitt seg merke i. Dino er oppvokst i området og kan fortelle at det nå bugner av gode tilbud der det tidligere var bilforhandlere og annet næringsliv.

– Jeg er veldig glad for å ha vokst opp her, og de siste årene har det kommet mange fine tilbud for unge i området. Det er kort vei til Jordal idrettspark med skatepark, fotballbaner og ishall. Snart kommer det også det nye Tøyenbadet, i tillegg til en helt ny skole.

Dino nevner også Nabolagshuset Petersborg som et flott tiltak på Ensjø.

– Det er et hus med masse aktivitet man kan delta i, enten som ung eller gammel. Der er det også muligheter for å leie lokaler, så jeg kjenner til mange som har feiret bursdag, dåp og lignende der. Herfra kan man se fjorden og store deler av Oslo. Og fra taket i nabobygget kan Mona til og med høre rauting og breking fra en ganske unik nabo.

    FG1

By og land, hånd i hånd

Kampen Økologiske Barnebondegård er nok Norges mest sentrale bondegård og gårdsbestyrer Heidi Tønnesen forteller at de er et veldig populært tilbud blant barnefamiliene. Her har de blant annet hester, kaniner, sau og storfe, kun ett minutts gange fra Vario og Ensjø Torg.

– Folk tilbringer mange timer her. De koser seg med vafler og kaffe mens barna kan gå rundt og hilse på alle dyrene.

Ideen om en bondegård i byen kom etter en idékonferanse i 1991 der tre unge jenter syntes det var for lite dyr nærheten, og ønsket seg en bondegård. Det satte hjulene i gang og tre år etter var gården på plass. Der har de trivdes godt siden.


– Området Ensjø og Kampen føles litt som en bygd i byen og vi synes vi blir veldig godt ivaretatt av nærmiljøet.

    BOULANGERIE 1 1 20

En spennende fremtid i vente

Franskmann Manuel Chovin har også forelsket seg i Ensjø. Nå har han drevet nabolagsfavoritten Boulangeri M i åtte år og får ikke rost området nok.

– Nabolaget her betyr mye, vi er godt tatt imot og føler oss som del av en stor familie.

I tillegg er han spent på fremtiden på Ensjø, det kommer stadig flere folk, flere virksomheter og mer liv.

– Jeg mener Ensjø er et av de beste stedene i Oslo du kan drive bedrift. Det er mange muligheter med veksten og jeg ser veldig positivt på alle endringene som kommer i nærmiljøet.