Inspirasjon
Trivsel og godt naboskap med grønne vekster
Flytter du inn i et nytt hjem fra Skanska, får du mye mer enn en leilighet. Du får også et grønt nabolag der plantene spiller en viktig rolle for trivselen.
Mindre stress, mer trivsel. Det er effekten grønne bomiljøer har på oss mennesker. Så for Skanska Eiendomsutvikling er det grønne skiftet mer enn miljø og bærekraft. Det handler også om å gjøre det grønt og frodig i nabolagene vi bygger.
– I Bydel Bjørndalen har Skanska allerede holdt på med boligutvikling i mange år og skal også holde på i mange flere. For å bidra positivt sosialt for beboerne og å skape en felles hagefølelse der, inviterte vi Victoria Dam, kjent for Instagram-kontoen @hagebyen, til å lage en spesiell begivenhet for beboerne med planter, blomster og trivsel som tema, forteller Kristine Vabø, Brand- & Markedsføringsansvarlig i Skanska.
– Alle ønsker å ha det hyggelig der de bor, og i nybygg-prosjekter er det mye stramme og rene linjer som trenger å brytes opp. Her vil planter og blomster i forskjellige formtyper myke opp og skape liv i bomiljøene, forteller Dam.
Lage fellesskap med planter
Beboerne i Bjørndalen i Kristiansand har også selv opprettet et plantelag og vært med på å plante for å gjøre nærmiljøet enda grønnere.
– I nyetablerte sameier og nybygg er det å lage noe sammen viktig for fellesskapet. Å opprette plantelag hvor man kan dele planteerfaringer eller få ny erfaring er også en fin måte å skape godt naboskap på, sier Dam.
Hun peker på at fine og koselige miljøer ute gjør det enklere å samles og raskere gir en følelse av at man vil skape noe sammen.
Markterrasse og balkong
Enten du har markterrasse eller balkong, er god planlegging av uteplass og planter viktig for å få et uterom du trives i. Arealet er gjerne tilnærmet likt, men den største forskjellen er at markterrasse ofte kan ha et blomsterbed som du kan plante i, men på balkong er du avhengig av potter og blomsterkasser.
Victoria Dam har et tips som mange har hatt stor nytte av: utnytt plassen du har i høyden! Da kan du bygge opp din egen oase med forskjellige nivåer og størrelser på de grønne vekstene. Er du nybegynner, anbefaler hun at du starter med fem forskjellige planter, blomster eller grønnsaker og prøver deg frem.
– Ofte er det sol- og vindforholdene på uteplassen din som avgjør om noe trives og går an å dyrke, påpeker Dam.
Tips til skyggebed
I skyggebed gjelder i prinsippet de samme tipsene som ellers, men spesielt forholdene der blomsterbedet ligger. Er det skygge hele tiden eller deler av tiden? Blåser det mye eller lite?
– Som i andre blomsterbed og -kasser er en kombinasjon av forskjellige planter fint. Velg planter som tåler skygge. Gjerne vintergrønne planter, kombinert med stauder og klatreplanter, i tillegg er bunndekkende planter nyttig for å få det frodig også i skyggen, tipser Dam.
Dyrke grønnsaker på balkong
Du tenker kanskje at det å dyrke grønnsaker på balkong ikke lar seg gjøre, men Dam oppfordrer alle til å prøve.
– Ikke vær redd for å feile, dyrking handler om å prøve seg frem, sier Dam.
Du kan plante grønnsaker og urter i både blomsterkasser og potter. Dam tipser om jordbær og tomater dersom du har gode solforhold på uteplassen, eller å teste forskjellige typer kål.
– Grønnkål er fint for en nybegynner og passer godt i blomsterkasser. Om vinteren ikke er for kald, er grønnkål noe du kan høste og spise hele året. Chili er også lett å få til, tipser Dam.
For mer viderekomne dyrkere anbefaler hun å prøve seg på artisjokk. Da er det viktig å begynne dyrkingen inne i februar.
Park og planteglede i Bjørndalen
I Bjørndalen i Kristiansand er det lagt til rette for mye grøntarealer og sosiale fellesområder, og en park vil være hjertet i den nye bydelen. Boligene er omgitt av både store takterrasser med grønne vekster, frodige blomsterbed, sitteområder med pergola og vintergrønne planter. Skanska Eiendomsutvikling inngikk samarbeid med Hageland Oddernes, den lokale Hageland-butikken, om levering av planter til fellesarealene på tomten. Hageland Oddernes har også veiledet beboere underveis.
Frodige tak i Tigergården på Ensjø
Tigergården på Ensjø er et annet prosjekt hvor Skanska Eiendomsutvikling har lagt til rette for et grønnere bomiljø med frodige takterrasser hvor du også finner epletrær, bringebærbusker og rabarbra.
– Vi ønsker at takterrassene skal lykkes på boligprosjektene vi bygger, sier Cathrine Knudsen, Prosjektsjef hos Skanska Eiendomsutvikling.
De fem takhagene i Tigergården legger tilrette for sosialt liv og har dyrkingskasser hvor beboerne kan dyrke grønnsaker, urter og blomster. Beboerne kan gå barbent i gresset, sløve i hengekøyen og barna kan leke i sandkassen.
Personlige blomsterkasser på Kongsberg
På Kongsberg skal Skanska bygge Nova Park hvor planter blir en viktig del av fasaden. De aller fleste leilighetene får en stor plantekasse på balkongen ferdig beplantet. Til sammenligning med en tradisjonell plantekasse vil det være tilstrekkelig plass til en ripsbusk eller noe annet beboerne måtte ønske å dyrke. Størrelsen på leilighetene vil variere fra små toroms til store toppleiligheter med takterrasse.
De felles utearealene vil også bli frodige, med gangsti som blir omkranset av busker, stauder og trær tilpasset klimaet.
Victoria Dams beste tips for å få en planterik balkong:
1. Utnyttelse av plassen er viktig på en balkong, spesielt dersom den ikke er så stor. Dersom det er mulig bør du prioritere en sofa, og gå for bord i forskjellige høyder i kombinasjon med pidestaller.
2. På en balkong er det viktig å tenke at du skal skape forskjellige nivåer. Bruk ampler, espalier til klatreplanter og lag variasjon i høyde på plantene du bruker.
3. Lag din egen urte- og grønnsakshage på balkongen. Plant diverse urter, spiseli
Victoria Dams tips til en frodig markterrasse:
1. Lag en plan for markterrassen og tegn opp, det er som å innrede et rom.
2. Markterrassen er ofte åpen ut mot fellesområdene, tenk derfor skjerming. Bruk espalier for å få planter til å klatre, bruk frukttrær i store kasser eller du kan plante busker.
3. Markterrasser har ofte blomsterbed. Der mikser du store og små planter og blomster, men ikke glem bunndekkende planter. Pass også på å mikse inn litt vintergrønne planter.