Aktuelt
Trondheimsfjordens nye naboer
Bydelen Ranheim i Trondheim har gått fra å være «bygda» i byen til å bli en moderne bydel i vekst – med Skanskas nye boliger som en viktig brikke.
Boligprosjektet Elvesvingen er forlengst ferdigstilt med 80 leiligheter, tett på fjorden – seks kilometer øst for bykjernen i Trondheim. Nå arbeider Skanska med det neste prosjektet, Strandsonen. Det kommer opp på nabotomta, og det jobbes nå med detaljreguleringen.
Her vil du kunne leve livet i fjæresteinene, hvor du kan høre bølgeskvulpet rett utenfor døra samtidig som du ser solnedgangen over Fosenalpene på den andre siden av fjorden. Men hva skjer i en liten, rolig del av byen når så mange nye boliger dukker opp? Vi besøkte nabolaget for å se og høre.
Strandsonen
I Strandsonen vil du få en beliggenhet du knapt finner maken til. Her sanser du alle gode ting.
Mer spennende nabolag
Nede i vannkanten møter vi Øyvind Hoddø og datteren Ida. Øyvind flyttet hit for sju år siden, og liker det som nå skjer i nabolaget.
– Området har hatt en spennende utvikling de siste årene, noe jeg syns er veldig bra. Det gir godt grunnlag for tilveksten i Trondheim, for det er mange store områder rundt byen som er egnet for boligbygging – slik som her, sier Øyvind.
Inne på stadion noen steinkast unna står Peder Winsnes, som også gleder seg over det som nå skjer ved Ranheimsfjæra. Han vokste opp her, og er nå salgs- og markedssjef for Ranheim Fotball. Tilhørigheten til bydelen er med andre ord ganske sterk.
Rik på både lokalhistorie og egne minner fra oppveksten, syns Peder det er gøy tenke på hvordan det pleide å se ut i områdene nede ved sjøen.
– Utbyggingen av infrastrukturen inn til Ranheim har lagt et supert grunnlag for boligutviklingen. Det som har skjedd nede ved Ranheimsfjæra har forskjønnet hele området.
Fra å være en øde plass, har vi nå folkeliv, togstasjon, en stor idrettsarena, skole, barnehage – området har fått skikkelig puls, forteller han.
– En utrolig forvandling
– Hvis noen hadde fortalt meg at det skulle bli som dette da jeg vokste opp, hadde jeg ikke trodd det. Det har vært en utrolig forvandling, tilføyer han med et smil.
Ranheim er kjent for å være en sammensveiset bydel, hvor organisasjonslivet, patriotismen og dugnadsånden står sterkt.
– Fra gammelt av, var Ranheim «bygda i byen». Det var et lite industrisamfunn sentrert rundt papirfabrikken og Grilstad Fabrikker. Idrettsmiljøet, korpset og det organiserte miljøet betydde mye da – og slik er det fortsatt. Det har blitt en del av kulturen, forteller Peder.
Han ser på utbyggingen og moderniseringen av området som en fin måte å fornye og videreføre historien og kulturen som allerede finnes her.
Bakerikaféen som traff blink
Midt mellom Ladestien og idrettsarenaen, ligger et av de nyere tilskuddene i nabolaget.
Familiedrevne Rosenborg Bakeri åpnet her i 2020, og har siden gledet mange med ferske bakevarer og god kaffe.
Daglig leder Heidi Helgesen og butikkjede-leder Kristi Helgesen var spente på hvordan det ville bli å åpne en ny bakerikafé akkurat her. Det viste seg at kundene var mange og etterspørselen stor.
– Vi har fått veldig mange trofaste stamkunder som stikker innom daglig. Det er mammaer på barselpermisjon, pensjonister, Ranheims-patrioter, ungdommer fra idrettslaget, barnehager og beboere fra nabolaget. Det er også mange turgåere fra Ladestien som stikker innom for en kopp kaffe og en ekstra god matpakke, forteller Kristi.
Harmonisk stedsutvikling
Søstrene bor begge på Ranheim selv, og er enige om at det ikke finnes en bedre plass i byen. De syns utviklingen av området ved Ranheimsfjæra har vært harmonisk.
– Det er akkurat passe langt til byen, utfarten er enkel. Veiene har blitt så bra nå, og det er sykkelstier hele veien til sentrum, legger Kristi til.
– De har tatt vare på området, det har ikke blitt en jungelbydel. Vi har sjøen, elven og strandlinja, og selv om husene er høye, er det ivaretatt store grøntområder. Det gjør at du får følelsen av å bo i en luftig og grønn bydel, sier Heidi.
Nærhet og samhold
Etter mange år på Ranheim, er det lite de savner. Barna deres har vokst opp i trygge omgivelser, i en bydel hvor samhold er en del av stedsidentiteten.
Det merker også Øyvind Hoddø, som elsker å tilbringe tid sammen med familien sin i nærområdet. Da Øyvind og kona flyttet til Ranheimsfjæra i 2015, innså de raskt at dette var plassen de skulle slå rot. Her ser de for seg at lille Ida skal vokse opp.
– Sjøen og den blå åpenheten betyr mye, sier Øyvind.
Med åpne områder ut mot sjøen, turstier langs fjæresteinene og tilvekst av boliger, har Ranheimsfjæra blitt en plass som på en harmonisk måte forener ny bebyggelse og natur.
Øyvind forteller at boligområdene nede ved sjøen er stille og rolige, og at de har fasilitetene som trengs for et ukomplisert hverdagsliv. Bibliotek, tannlege, dagligvarer, treningssenter, bakeri og et imponerende idrettsanlegg er bare noe av det som ligger et steinkast unna beboerne i dette området.
– Barnehagen til Ida ligger 200 meter fra hjemmet vårt, og det samme vil skolen gjøre når den tid kommer, forteller han, og legger til;
– Vi trives veldig godt, Ranheim er helt riktig for oss!