Inspirasjon

– Vi så med en gang at Fagerlunden var noe for oss

2965 01 SKA i 24 B303 balcony R04

På en liten fjellknaus ved Bekkestua i Bærum skal det bygges 54 nye, miljøvennlige hjem med helt spesielle kvaliteter. Ivar og Bodil Halset gleder seg til å flytte inn sommeren 2024.

Skanska har jobbet tett med landskapsarkitekt og arkitekt i toppklasse når de har utviklet boligprosjektet Fagerlunden på Bekkestua, og kvalitetene synes tydelig både ute og inne, i materialbruk og i arkitekturen.

    Bodil og Ivar Fagerlunden

Det la Ivar og Bodil Halset raskt merke til, og begeistringen endte med at de signerte kontrakt – etter 33 år i enebolig i Bærum. De elsker huset sitt, men har fulgt med på markedet for nye leilighetsprosjekter i noen år.

– Vi så med en gang at Fagerlunden var interessant, sier de to, som ser fram til å flytte inn når det nye hjemmet står klart sommeren 2024.


Fagerlunden

54 leiligheter tegnet av Kristin Jarmund Arkitekter


Kvalitet for de kresne

De likte den sentrale, men skjermede beliggenheten, de arkitektoniske kvalitetene, detaljene i materialbruken og de gode planløsningene i leiligheten.

– Vi er nok litt kresne og kvalitet betyr mye for oss, sier Bodil.

    2965 01 SKA e 01 Streetview alt 01 R06

I tillegg til arkitektur i særklasse, blir boligene miljøsertifisert etter BREEAM-NOR-standarden – og som et av de første boligprosjektene til nivået «Excellent». De 54 enhetene i Fagerlunden ligger nær kollektivtransport og Bekkestua sentrum, uten å ligge midt i handlegatene. Det er en skjermet og rolig tomt med en stor park bare noen få meter unna.

Naturvennlig og frodig

Betina Øvstaas Amundsen i Landskaperiet AS forteller om hvordan de har valgt ut trær, planter, busker og blomster som er karakteristisk for hagene i boligområdet fra gammelt av.

Femten epletrærne står allerede og vokser seg store på planteskole. Det skal plantes lønn, ask, furu og allergivennlig bjørk.

– Alle skadelige arter, såkalte fremmedlistede arter, skal fjernes fra tomta og alt nytt som plantes skal være trygt, forteller hun.

Det skal plantes buksbom og eføy, peoner, hortensia, rododendron og hegg. Rips, solbær og rabarbra. I tillegg til morelltrær, søtkirsebær og prydeple som gir blomstring på våren.

    2965 01 SKA i 23 A401 terrace R04

Mange steder å være ute

Fargebruken mellom byggene er lun, med både sandfarget marktegl og belegningsstein som matcher fasaden.

Det skal bygges mange uterom for sosialt samvær. Det blir pergolaer med utekjøkken, mulighet for bålbrenning, grilling, det blir petanquebane og sjakkbord.

– Vi legger opp til et mangfold av steder å være og uteaktiviteter som passer for mennesker i alle aldre og situasjoner, understreker Betina.

Tar vare på mangfoldet

Både økolog og arborist har vært på tomta før prosjektet startet. De har sørget for at bevaring og beplanting forsterker naturmangfoldet på tomta. For eksempel er flere av staudene bra for pollinerende insekter. Og mange av buskene som skal plantes blomstrer og får bær som er spiselige for både mennesker og fugler.

På takene skal det plantes sedum, en planteart som suger opp vann og som er bra for både vedlikehold og naturmangfold.

    2965 01 SKA i 06 B401 living library R04

– Leiligheter med unike kvaliteter

Nordic Office of Architecture / KJ-A har tegnet bygget fra innerst til ytterst. At det er samme arkitekt på interiør og bygning, er viktig for helheten og overgangen mellom ute- og innerommene.

– Vi har jobbet fram leiligheter som alle har unike kvaliteter. Planløsningene er variert, med oppholdssoner som er gode og fleksible, sier sivilarkitekt og Senior Associate Geir Messel i Nordic Office of Architecture / KJ-A

    Skanska fagerlunden geir messel2 7 X6 A0531

Vakkert fargespill i fasaden

Fasadene skal kles med det som heter skjermtegl. Det er flate, naturfargede tegl-elementer i ulike fargenyanser. Fargespillet som oppstår, i kombinasjon med gyllent treverk, gir variasjon og eksklusivitet til husene. De er også enkle å vedlikeholde.

Arkitekten forteller at teglen skal dekke fasaden fra toppen og helt ned til bakken.

– Det betyr mye for det arkitektoniske uttrykket. Teglen videreføres også ut i uteområdene, hvor den er brukt på plantekasser og benkestrukturer, forteller han.

    2965 01 SKA e 02 Entrance2 R07

Flotte, utsmykkete innganspartier

Et annet viktig, arkitektonisk element som preger Fagerlunden, er de flotte inngangspartiene. Det er rom som er tre etasjer høye og vi legger opp til å prege dem med god og behagelig belysning.

– Det er viktig for oss at dette blir flotte, innholdsrike rom med estetisk vakre og gode løsninger, sier Geir.

Det er i tillegg lagt vekt på rause, private uterom, terrasser og balkonger. Balkongene er prosjektert med ut- og inntrekninger, som gir optimaliserte sol- og utsiktsforhold, samt god kontakt mellom ute og inne.

Store valgmuligheter inne

Beboerne kan velge mellom tre interiørkonsepter med ulike fargepaletter, materialer og inventarløsninger.

At bygningene plassert i pakt med landskapet, skaper variasjon i uterommene og gjør at husene ikke er like, forteller Geir.

– De glir inn i landskapet på hver sin måte. Det at husene er L-formet gir skjermede inngangspartier og lune uterom, forteller Geir.

    2965 01 SKA e 03 seaview R03

– Kvalitet betyr mye

Alt dette traff blink for Ivar og Bodil Halset, som endelig fant det ideelle, nye hjemmet i nærmiljøet.

– Det er viktig at arkitekturen er gjennomtenkt, at det er gode materialer inne og ute, sier Bodil. Paret er også veldig glad for størrelsen på prosjektet: 54 sameiere er akkurat passe stort. Ikke for få og ikke for mange enheter.

Beliggenheten og størrelsen på de private uterommene var også viktig.

– Det er fint med en skjermet uteplass som gjør at man kan ha et privatliv også på balkongen, sier Ivar.

– Glad tomta er godt bevart

Begge er opptatt av historie og er glad i kommunen og området. Derfor setter de stor pris på at naturen er godt bevart på tomta og at det er bevart trær og planter fra de gamle villahagene som var her før.

– Det var viktig for oss å vite at alt ikke bare ble meiet ned og bygget opp fra bunnen. At så mye blir bevart, appellerte til oss, sier de.