Inspirasjon

Tigergården nominert til Oslo By arkitekturpris

Oversiktsbilde takhager 2

Tigergården er ett av 11 bygg eller landskapsanlegg som er nominert til Oslo bys arkitekturpris 2023. Boligprosjektet som sto ferdig høsten 2022 med 161 nye leiligheter, og er plassert i en trang situasjon mellom Kampen og Ensjø, mellom T-banen og toglinja.

Det var viktig for oss å jobbe med det ypperste av arkitekter og landskapsarkitekter for å forvandle det gamle industriområdet på Ensjø til et klimavennlig og levende boligområde med ekstra fokus på fellesskap.

– Vi ville gjøre Tigergården til noe helt spesielt, og en del av kongstanken med Tigergården var ønsket om sosiale møteplasser. Vi ønsket å legge til rette for godt naboskap, samtidig som vi ønsket et klimavennlig bomiljø.

  Takhage 9 etasje 1

Cathrine Knudsen er prosjektsjef i Skanska Eiendomsutvikling og går sammen med arkitekt Henning Kaland på det lune terrassedekket mellom epletrær og bringebærbusker i takhagen på Himmeltårnet, den høyeste delen av Tigergården på Ensjø.

Utsikten er spektakulær, herfra ser du hele Oslo.

– En del av vår visjon var at det skal være raust og folkelig. Samtidig ønsket vi et arkitektonisk uttrykk av høy kvalitet, for at det skulle bli en berikelse også for nærmiljøet. Det krevde samarbeid med de beste arkitektene, sier Knudsen.

  Tigergaarden 7 X6 A0026

Fokus på sosial bærekraft

Tigergården er det første prosjektet til Skanska Eiendomsutvikling med et rendyrket sosialt bærekraftkonsept. Sammen med IN’BY Landskap og Code Arkitektur har teamet arbeidet hardt for å gjøre Tigergården til et godt sted å bo.

– Skanska har høye ambisjoner og det har vært utrolig flott for oss få jobbe med dem. Vi definerte tidlig felles mål, og har spilt hverandre gode i denne prosessen, sier arkitekt Henning Kaland.

  Tigergaarden DJI 0141

Tigergården ligger sentralt på Ensjø Torg med kollektivtransport rett utenfor døren. Fasaden ut mot t-banen kalles «Glassgangen», og er inngangsparti for boligene i første til niende etasje.

– Glassgangen gir en spektakulær adkomst for disse leilighetene, her er det lyst og trivelig. Fra utsiden ser man de fargerike bodene og liv i gangene, i stedet for en lukket og massiv fasade, sier Knudsen.

– I stedet for å ha en smal gang, er det plass til at hver enhet har en bod og et lite sitteområde utenfor døren. Det kan åpne for en prat i det naboen går forbi, legger Kaland til.

Gjør det enklere å komme i prat

Tigergården har et eget lokale med plass til 40 personer der man kan feire bursdager eller invitere til nabotreff. Det finnes også sykkelparkering med opplegg for batterilading og et eget ski- og sykkelverksted.

  Tigergaarden R5 GA2202

– Dette kan gi deg en grunn til å oppsøke fellesarealene, og der treffer du folk. Slik oppstår uformelle møter der det er lav terskel for å komme i prat med naboene. Disse møteplassene er en like viktig del av prosjektets utforming som selve boligene. De bidrar til en rikere bokvalitet, det er sosial bærekraft i praksis, sier arkitekten.

– Det at noen sier hei og har sett deg i løpet av en dag kan gjøre en veldig stor forskjell for folk, sier Knudsen.

Takhager med hengekøye og grønnsaker

Også i de fem takhagene er det lagt til rette for sosialt liv og trivsel i ulike soner. Her er det dyrkningskasser der man kan dyrke kortreiste grønnsaker. Du kan sløve i hengekøyen, gå barbent i gresset, la ungene leke i sandkassen eller lekehuset, eller du kan nyte en lang kveld med venner.

  Tigergaarden 7 X6 A0089

– Det var viktig for oss at utearealene skulle utformes for å være et virkemiddel for å bekjempe den økende ensomheten i samfunnet. Her kan du føle at du er del av et fellesskap, uten at det føles påtrengende, sier Knudsen.

For at Tigergården skulle passe inn med omgivelsene var fargebruk viktig. Inspirert av teglgårdene på Kampen, rett over jernbanen, valgte man varme jordfarger; rødbrunt og mørk oker.

  Tigergaarden DJI 0138

– De varme teglgårdene fra 30-tallet er godt likt. Det er solide, gode bygg i all sin enkelhet, og flott arkitektur. Fargene vi har valgt her slekter på fargebruken der, forteller Kaland.

Utsikten fra Tigergåden strekker seg over takene på Kampen-bebyggelsen den har hentet fargeinspirasjonen fra og helt til byen. Nybygget er kledd i stående, sinuskorrugerte plater i jobber – og gyldne fargetoner, med vinduer og beslag som har en mørk bugunderfarge.

På Ensjø-sida preges Tigergården av en lukket svalgang – en nødvendighet for å tilfredsstille støykrav. Nordøstfasadens glassgang gir også en opplevelse av livet i blokken utenifra, enten i forbifarten på T-banen eller gående over nye Ensjø torg.

  Tigergaarden Langleite 01

Meget bra miljøprofil

Tigergården er et BREEAM-sertifisert prosjekt, det første boligprosjektet Skanska ferdigstiller med nivå «Very good». BREEAM er Europas ledende verktøy for miljøsertifisering av bygninger, og innebærer at man har fokus på miljøvennlige løsninger i alle ledd av prosjektet.

Bygget har lavt energiforbruk, og via en app kan beboerne følge med på eget fjernvarmeforbruk, vannforbruk og strøm. De kan selv gjøre individuelle tilpasninger, og betaler kun for det faktiske forbruket. Heisene i bygget er strømgenererende, og det er lagt til rette for veldig god kildesortering.

– Vi prøver alltid å tenke at vi skal lage boliger vi vil bo i selv. Og jeg kjenner jo det, jeg har jo lyst til å bo her, sier Kaland.

  Tigergaarden R5 GA2412

Veien videre

- Jeg er svært fornøyd med den suksessen som Tigergården har vært for oss, hvor vi la ut 161 leiligheter for salg i ett trinn - og hvor samtlige enheter var utsolgt mer enn 12 måneder før overtakelsene. Med full produksjon på Vario på Ensjø, hvor vi har igjen 18 leiligheter for salg, nærmer vi oss slutten av vår tomtebank i området. Jeg er veldig spent på hvilke andre muligheter som ligger på Ensjø ift. potensielle tomter og samarbeid. Salman Saeed, Regiondirektør for Oslo Øst i Skanska Eiendomsutvikling,


Adresse: Skedsmogata 24, 0655 Oslo

Utbygger: Skanska Eiendomsutvikling

Arkitekt: Code arkitektur

Entreprenør: Skanska Norge

Landskapsarkitekt: In’by

Areal: 15 110 m²