Antje og Kristine 1

Ja til et bærekraftig fellesskap

Ideen om hvordan sosiale møteplasser i et boligprosjekt skal se ut har endret seg. Dette var allerede i ferd med å snu før Covid traff oss, og etter 18 måneder med begrenset sosialt liv har det blitt et sentralt behov for mennesker på jakt etter et nytt sted å bo. Her forteller prosjektleder Kristine Schaug Kaalen og prosjektutvikler Antje Wiegaard i Skanska Eiendomsutvikling om de nye trendene, og hvordan Vario på Ensjø er skreddersydd for å møte dem.


– I dag er det få som spør om plantegningene på leiligheten de er nysgjerrig på, forteller Kristine. – De fleste kjenner disse godt fra før. Det folk er opptatt av nå er fellesområdene, møteplasser, takterrasser og sosiale drop-in soner. Det virker som om vissheten om betydningen av godt naboskap har fått en renessanse, i en tid hvor få har reist langt hjemmefra har vi blitt minnet på betydningen av det som er rett i nærheten. Dette har vi tatt hensyn til i de andre nye prosjektene våre; vi har lagt opp til sosiale soner folk kan ha glede av hver dag. Og dette er noe vi har lagt stor vekt på i VARIO også.


– Ensjø som bosted er relativt nytt, dette er ikke et område du flytter tilbake til etter et opphold andre steder. Det bygges mange nye boliger, og mange vil flytte hit uten å kjenne noen andre fra før av. Derfor blir gode sosiale soner enda viktigere her enn ellers, folk som flytter hit skal bygge relasjon både til hverandre og til byen. I Vario får beboerne en flott, felles takterrasse med vidstrakt utsikt. De får også et stort lokale i første etasje til benyttelse – Dette skal bokstavelig talt bli et lavterskeltilbud. Kommer man fra T-banen, er det lett å se beboer rommet. Hjemmekontor, en luftepause med en kaffekopp, tid med en god bok eller lekser etter skolen – vårt ønske og mål er at dette rommet blir en slags forlengelse av hjemmet. Bor du på 50 kvadratmeter totalt, er det fint å få et rom på over 70 kvadratmeter du kan bruke akkurat når du ønsker det. Kafeen blir liggende rett ved siden av, så det blir heller ikke noe problem å få seg en liten matbit eller noe å drikke når lysten melder seg. Et fint og trygt uteområde er viktig, og fellesrommet vil spille en sentral rolle her også. Store vinduer som slipper ut masse lys og aktivitet fra tidlig til sent vil gjøre den sosiale sonen større, du bli en del av den også når du er på utsiden.


– I borettslag fra 60-70-tallet var et eget festlokale tingen, sier Antje Wiegand. Hun har vært prosjektutvikler for VARIO. – De var ofte plassert i arealer det var vanskelig å selge, gjerne i kjelleren eller i mørke arealer. Dagens løsning kommer i ny drakt, et rom som ikke er satt av til et selskap i ny og ne, men som skal brukes hele dagen – hver dag! VARIO har fått navnet sitt fra ideen om at dette skal bli et naboskap rikt på impulser, ulike mennesker og mange kulturelle impulser. Fellesrommet i første kan bli en viktig del av dette, avslutter hun.

    2064 04 SKA i 12 floor1 B commonroom people R03 2

    Fellesrommet. 3D illustrasjon av Vario. Bildet er kun en illustrasjon og avvik vil kunne forekomme.

    Meld din interesse

    Takk for din interesse! Du hører fra oss snart.