Bjorndalen rtikler art5 top Kurt

Kristiansand sitt svar på Skøyen

Skanska er i gang med storstilt utbygging av ny bydel i Kristiansand.


– Beliggenheten er unik, mener Kurt Mosvold, som skal kjøpe to av næringsbyggene som skal bygges.


Kristiansands nye bydel Bjørndalen begynner å ta form. Rett øst for Lund, tre kilometer fra sentrum, samt en drøy kilometer fra universitetet er Skanska i gang med bygging og planlegging av 400-500 boliger, samt inntil 20.000 kvadratmeter næringslokaler.


– Det har vært viktig for oss å planlegge næringslokalene slik at de blir tilpasset bydelen. De må passe inn i forhold til den totale planen for Bjørndalen. Vi har en drøm om at folk både skal bo og jobbe her. Det er lett tilgjengelig. Vi tror næringslokalene blir veldig attraktive på denne lokasjonen, sier prosjektsjef Ståle Stundal i Skanska Eiendomsutvikling.


Skanska jobber i samarbeid med Mosvold Eiendom med to av de tre siste kombinasjonsbyggene langs E18, hvor to av byggene skal inneholde kontorer og forretninger på bakkeplan.


Kristiansands svar på Skøyen


– Bjørndalen har en unik beliggenhet, som er lett tilgjengelig fra alle kanter. Den kan gjerne sammenlignes med Kristiansands svar på Skøyen eller Lysaker i Oslo, sier Kurt Mosvold.


Skanskas Stundal sier at næringsbyggene er noe mer enn bare næringsbygg.


– Det er et totalbilde med både det urbane og den grønne lungen. Det har vært viktig at det er en god plan for det. Vi jobbet tidlig med hvem vi ønsket inn. Vi har jobbet med planene siden 2017 og 2018 og snakket tidlig med Kurt Mosvold og Mosvold & co. Vi kjenner godt til Kurt og de som jobber i Mosvold & Co fra før og vet de er flinke, sier Stundal til EiendomsWatch.

  Bjorndalen Artikler Art5 bilde2 bb 01

  –Timingen var riktig

  Ifølge Skanskas prosjektsjef var næringsmarkedet litt nede da, men man hadde en avtale om å snakke underveis.


  – Vi fant i fjor ut at det var riktig timing for oss begge å inngå et samarbeid. Vi hadde i tillegg kommet lenger i prosjektet og mye var på gang både med infrastruktur og oppføring av leilighetsbygg. Dette var et prosjekt som passet godt både for oss og han. Vi fikk i stand en samarbeidsavtale, hvor vi i fellesskap forsøker å få inn leietakere. Vi har laget et skisseprosjekt som vi har jobbet frem sammen, hvor vi bygger det vi mener er rasjonelt og det Mosvold mener er salg- og utleiebart for sine kunder. Nå skal vi ut og markedsføre Bjørndalen og fylle opp med leietakere. Planen er at Mosvold skal kjøpe to av næringsbyggene i sin helhet ved ferdigstillelse, sier Stundal til EiendomsWatch.


  Hva Mosvold skal betale for byggene er ikke klart ennå:


  – Vår avtale med Skanska er bygd på tillit. Vi har ikke fastsatt en pris, men vi har forståelse for at det må være en fornuftig deal for begge parter, sier Kurt Mosvold til EiendomsWatch.


  Stundal sier at Mosvold får rollen med å fylle opp næringsbyggene, med bistand fra Skanska.


  – Vi er en boligutvikler og ønsker å samarbeide med gode aktører på næring der hvor vi har behov for dette. Og det er ikke noe tvil om at Mosvold Eiendom er gode på næringseiendom.

   Bjorndalen Artikler Art5 bilde3 St s

   Skanska flytter inn

   – Vi går naturligvis inn med vår egen leiekontrakt i prosjektet. Vi gleder oss til å flytte inn i nye lokaler i Bjørndalen. Her får vi en sentral beliggenhet med enkel adkomst for kunder og besøkende. Profileringen mot E18 er også veldig god. Flere av våre ansatte vil få mulighet til å bruke kollektiv transport til jobb samt arbeide i et moderne og miljøvennlig bygg, sier Stundal.


   Ifølge Mosvold har de kjent og jobbet godt sammen med Skanska gjennom mange år. De har vært leietaker i en av selskapets eiendommer i snart 15 år, i et bygg Skanska selv har satt opp.


   Tidligere har Skanska solgt eiendommen hvor Statens Vegvesen i Kristiansand holder til. Den ble solgt i 2007, før byggestart, til en forhåndsavtalt yield faktor, opplyser Mosvold.

    Bjorndalen Artikler Art5 bilde4 map

    Spaden i jorden neste år

    Ifølge prosjektsjefen ser man også på muligheter for det tredje og siste bygget i samme rekke mot E18. Det vil også bidra til å redusere støy fra trafikken for boligene bak.


    – Det jobbes med å fylle opp lokalene. Det er litt usikkert når byggene vil stå ferdige. Et konservativt anslag er at vi stikker spaden i jorden i løpet av første halvår 2023 og at de står ferdige rundt to år senere, i 2024/25.


    Ifølge Stundal er det planer om butikker og spisesteder på grunnplan, parkering i kjelleren og kontorer i resten av byggene.


    – Vi har fått inn en barnehage og en stor dagligvarebutikk og ønsker i tillegg forretninger på første plan, som blomsterbutikk, apotek, kafe/servering og så videre. Dette er viktig tilbud til beboere og folk som skal jobbe her og som vil være med å forme Bjørndalen som en bydel.


    Han opplyser at de tre næringsbyggene som er under planlegging er på 10.000 kvadratmeter, hvorav de to byggene Mosvold har inngått en intensjonsavtale om å kjøpe er på 7000 kvadratmeter.


    Han ser fordeler ved å jobbe med flere bygg samtidig.